Iluzia Uniunii Eurasiatice si economia Rusiei

Este greu de crezut ca Uniunea Eurasiatica isi va incepe activitatea la data programata, respectiv 1 ianuarie 2015. Rusia, Belarus si Kazahstan au divergente tot mai serioase asupra prerogativelor structurilor institutionale, pe masura ce negociaza documentul final ce ar trebui incheiat la 1 mai 2014.

Dorinta Moscovei de a realiza si o asociere politica, in paralel cu cea economica, este respinsa ferm de actualii parteneri, care inteleg sa nu puna in joc suveranitatea de stat. incet, incet, proiectul lui Vladimir Putin acumuleaza tot mai multe tensiuni, iar rusii trebuie sa gaseasca un panaceu pentru o noua provocare, neincrederea fata de Moscova a partenerilor din Uniunea Vamala , dupa ce au scapat de sub control escamotarea blocajelor economico-financiare si a nemultumirilor generate de faptul ca avantajele merg intr-o singura directie – spre Rusia, care a gasit astfel o modalitate mascata de a-si salva economia de la dezastru.

Si nu e vorba numai de atat. Exista divergente serioase, date de obiectivele diferite ale statelor, asupra infiintarii Adunarii Interparlamentare a Uniunii Euro-Asiatice si a monedei unice ori a negocierii unor standarde comune pentru vama si sistemul de impozitare in cadrul Uniunii Vamale. Nu in ultimul rand, perspectiva extinderii acesteia din urma cu Tadjikistan, Armenia si Kargazstan creeaza noi discutii.

Blocajul in care se afla proiectele integrationiste rusesti este o oportunitate pentru statele membre ale Uniunii Vamale sa evalueze oportunitatile reale de dezvoltare pe termen lung, functie de care sa isi orienteze politica externa.

Uniunea Europeana este lider in ceea ce priveste investitiile in economia Kazahstanului, cu 70 de miliarde de dolari in intervalul 1993-2012, in timp ce investitiile rusesti s-au situat la 6 miliarde de dolari.

Conform Bancii Rusiei, in prima jumatate a anului curent exporturile acestei tari catre statele membre CSI au scazut cu 5,3%, iar catre membrele Uniunii Vamale, cu 8,6%.

Pana nu demult, aceste date puteau fi considerate doar indicii ca Rusia are probleme de ordin economic. Gravitatea situatiei a fost oglindita, recent, de avertismentele lansate de premierul Dmitri Medvedev in cadrul unei intalniri cu oamenii de afaceri la Soci (27 septembrie a.c.), unde a recunoscut ca Rusia se afla la o raspantie, prognoza de crestere economica fiind relativ pesimista.

ingrijorarile acestuia sunt date de prognozele pesimiste ale Biroului Federal de Stat de Statistica (Rosstat), care a semnalat incetinirea substantiala a ritmului de majorare a PIB-ului in semestrul al doilea al acestui an, la 1,2%, de la 4,3% in ultima jumatate a anului trecut.

Totodata, in intervalul ianuarie-octombrie 2013, inflatia s-a ridicat la 5,3%, iar in octombrie a.c. datoria externa a crescut la 55,778 milioane de dolari, fata de 49.539,4 milioane dolari in luna precedenta. in acest timp, veniturile reale ale cetatenilor s-au redus cu 1,3% in septembrie a.c..

Previziuni alarmante vin si din partea Fondului Monetar International, care a atras atentia ca viitoarea crestere economica a Rusiei va fi constransa de tendintele demografice negative, estimandu-se ca populatia activa a tarii se va reduce anual cu un milion, pana in 2017. Totodata, in documentul „World Economic Outlook”, Fondul a apreciat ca economia ruseasca trebuie sa identifice un nou motor de dezvoltare, formula bazata pe cresterea pretului petrolului si folosirea capacitatilor de stocare nemaifiind viabila.

Si necazurile nu se opresc aici, la suprafata razbat in permanenta noi piedici de natura economica, efect al acutizarii unor probleme interne ignorate cu buna stiinta, cum ar fi infrastructura fizica neadecvata, climatul de afaceri defavorabil, nivelul redus al investitiilor, dependenta marilor industrii de bugetul national si coruptia, in fata carora Moscova a gasit solutia in pacalirea fostilor “sateliti”, de la care vrea din nou sa ia pe nimic toata avutia lor nationala.

by: https://laronzjournal.wordpress.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s